Mensskydd – en jämställdhetsfråga

Vid kommunfullmäktige 7 juni lämnade socialdemokraterna in en motion om avgiftsfria mensskydd till elever i Vallentunas skolor.

Menstruation är en biologisk cykel som ingen kvinna kan undvika vilket också innebär att inköp av mensskydd är en nödvändighet för halva Sveriges befolkning som bekostas av användarna fullt ut.

Mens är alltså inget man kan välja bort. Det är dessutom en kostnad som är väldigt stor för många familjer vars ekonomier är svaga. Det kan kosta uppemot 70 000 kronor att bekosta mensskydd under en livstid vilket är ofantligt mycket.

I Skottland är mensskydd gratis i skolor och på universitet, de finns på toaletterna på samma sätt som toapapper och tvål sedan år 2018.

En undersökning gjord i Storbritannien visar på att mensfattigdom har en stor och direkt påverkan på flickors framgång, självförtroende och lycka. Mensskyddet påverkar flickors framtid. Detta är en jämställdhetsfråga och handlar om ekonomisk frihet. Tjejer ser sina bröder eller killkompisar gå på bio medan de behöver vara sparsamma för att köpa mensskydd. Det är varken värdigt eller acceptabelt.

Vi Socialdemokraterna i Vallentuna föreslår därför att fullmäktige beslutar:
– att elever i skolor i Vallentuna ska erbjudas mensskydd avgiftsfritt

facebook Twitter Email